By the Grape naar eigenaar Wijnvoordeel en Wijnbeurs

by-the-grapeInvesteringsmaatschappij Gilde Equity Management (c.q. e-Luscious) is de nieuwe eigenaar van wijnwebshop By The Grape. Sinds de overname eind vorig jaar (2015) van de webshops Wijnvoordeel en Wijnbeurs heeft GEM het grootste online wijnbedrijf van de Benelux in huis.

Wijnvoordeel – voorheen net als Wijnbeurs eigendom van de Baarsma Wines – heeft diverse labels, gericht op verschillende consumentengroepen, zoals astridentherese.nl en ‘wijnclubs’ van diverse kranten, waaronder De Gelderlander.

Berucht zijn de ‘tot wel 50% korting’-aanbiedingen (‘sodeknetter wat voordelig’), waarbij we de anti-alcoholclub STAP kunnen feliciteren met de best mogelijke gratis reclame voor Wijnvoordeel dankzij hun klacht in 2007 bij de reclamecommissie tegen de lage prijzen.

De zaak betrof de richtlijn van de Reclamecodecommissie dat kortingen niet hoger mogen zijn dan 50%. Wijnvoordeel doet nu bijna niet anders meer. Overigens vind ik de methode neigen naar misleiding, omdat de prijs waarop de korting is gebaseerd vrijwel nooit een reële marktwaarde is.

Bij Wijnvoordeel heet het tegenwoordig dan ook ‘normaal 10 euro, nu € 4,95’. Dan kunnen we niet beweren dat Wijnvoordeel suggereert dat de wijn ergens anders voor 10 euro te koop staat. Dus hoe groot is je voordeel dan eigenlijk? Boeie! lijken de honderdduizenden klanten van Wijnvoordeel daarop te zeggen.

By the Grape werd in 2009 opgezet door Derrick Neleman, hij stapte eruit in 2014. Bart van den Brink was van 2011 tot vorige week directeur-eigenaar van By the Grape.