Romorantin uit Cheverny: spannend en gelaagd

Hervé VillemadeNieuw wijnhuis bij Bolomey Wijnimport in Amsterdam: Hervé Villemade (Domaine du Moulin) in Cheverny.

David Bolomey maakt kennis met de wijn van Villemade tijdens de Salon des vins natures in de Loire-vallei begin dit jaar en vraagt zich direct af: “Waaróm deze meesterlijke wijnmaker even uit Nederland vertrokken was is onduidelijk, maar wat doet het er toe. Het was zaak om onverwijld toe te happen.”

De reden zou kunnen zijn dat de Loire-vallei enkele moeilijke oogstjaren achter de rug heeft. Ik denk dat 2012 en 2013 in de wijnregio Cheverny aan de buitengrenzen van het Loire-gebied niet zo goed zijn geweest. De jaren 2014 en 2015 staan te boek als uitstekende Loire-jaren.

Bolomey koos voor gamay, sauvignon blanc en – dat maakt het extra leuk – ook een witte wijn van de zeldzame druif romorantin. “Spannende gelaagde wijn waar veel aan te beleven is”, volgens David Bolomey.

En over de sauvignon blanc zegt hij: “Wat zíjn ze goed deze biologische Loires! Très naturel, want Villemade gebruikt geen sulfiet bij het wijnmaken, alleen een minieme hoeveelheid bij bottelen. Resultaat: een subtiele, open Sauvignon. Intense en tegelijk zachte wijn.”