Een rijzende ster in de natuurwijn

Yann Durieux
Yann Durieux (foto: www.rawfair.com)

Ben erg nieuwsgierig geworden naar de wijn van een relatieve nieuwkomer in de wereld van de natuurwijn: Yann Durieux in de Bourgogne. Sinds kort nieuw bij importeur Daxivin in Amsterdam. Was al verkrijgbaar bij Just Add Wine in Oude Pekela.

Domaine Recrue des Sens van wijnmaker Yann Durieux zit in de Hautes Côte de Nuits, dicht bij Vosne-Romanée.

Durieux leerde biologisch en biodynamisch werken bij Domaine Prieuré Roch (ook in de buurt) en bij Domaine Des Vignes Du Maynes van Julien Guillot in Mâcon. Sinds een paar jaar maakt hij zijn eigen wijn op bij elkaar drie hectare wijngaarden in de buurt van Villers-La-Faye van chardonnay, pinot noir en aligoté.

Yann Durieux werkt zo natuurlijk mogelijk en gebruikt geen sulfiet. Hij doet alleen wat hij zelf wil en labelt zijn wijn dan ook niet als bourgogne, maar brengt ze op de markt als Vin de France.

Marnix Rombaut en Niels Huijbregts van Daxivin over de nieuwe aanwinst: “Durieux maakt vin naturel, volgens de filosofie ‘niks erbij, niks eraf’. Geen chaptalisatie, geen enzymen, geen gekweekte gisten en geen sulfiet. En de wijnen worden niet gefilterd. Dat klinkt als een hele hoop ‘niet’, maar deze wijnen hebben vooral een heleboel ‘wel’: het zijn levende wijnen die je zeer zullen verbazen. Verbluffende aligoté, wit en ‘orange’, unieke chardonnay en een aantal indrukwekkende pinot noirs.”

Onder andere zijn wijn Love and Pif (Pif is Franse straattaal voor wijn), een wijn van de druif aligoté wordt bejubeld door de liefhebbers. Ook zijn pinot noirs en chardonnay krijgen veel waardering.

Lees ook:

Natuurwijn verdeelt de wijnwereld