30 jaar Vinoblesse

vinoblesseDertig jaar Vinoblesse. Dat werd gevierd gisteren, zondag 20 maart 2016, met een overzichtsproeverij in Felix Meritis in Amsterdam, waarbij 12 wijnproducenten van het Baarnse wijnimportbedrijf persoonlijk aanwezig waren.

Wat een prettige ruimte daar aan de Keizersgracht, het toilet niet meegerekend (‘het lijkt wel een paardenstal’, hoorde ik een vrouwelijke bezoeker zeggen in het damestoilet dat slechts met een scherm van roestig staal van de herenafdeling was gescheiden.

De uitbaters van Felix Meritis zijn hiervoor echter geëxcuseerd, want ik neem aan dat de kleine kamertjes ook op het programma staan van de bouwvakkers die hier vanaf volgend jaar gaan werken aan een grondige renovatie.

De ruimte is zo prettig voor een proeverij omdat hij zo goed als vierkant is, waarbij de eigenaren van Vinoblesse Tjitske Brouwer en Marc Collard de royale vrije ruimte in het midden benutten met tafels van diverse hoogtes en maten met kwispedoors erop. Dat spuugt prettiger en helpt om de ruimte bij de tafels met de te proeven wijnen vrij te houden. Het is tevens hygiënischer en geeft gelegenheid voor wat privacy om geconcentreerd te proeven en notities te maken.

De kennismaking met de wijnen van Maison Ambroise uit Premeaux-Prissey in de Côtes d’Or behoorde voor mij tot de hoogtepunten. De Côte de Nuits-Village Rouge van dit wijnhuis heeft die typische ingehouden kracht waar de beste pinot noirs uit de Bourgogne het patent op hebben. Kruidig, floraal en pittig om lang op na te kauwen en toch zo verteerbaar. Twintig euro voor dit moois is een alleszins redelijke prijs. Vinoblesse werkt niet voor niets al sinds 1987 met dit biologisch gecertificeerde bedrijf samen.

De premier cru Nuits Saint-Georges Les Hauts Pruliers van Maison Ambroise voegt daar voor €15,- extra nog flink wat kracht en een indrukwekkend en onweerstaanbaar verleidelijk aroma aan toe. Dan heb je wel wat op tafel staan hoor. Ik ben geen Bourgogne-kenner, maar ik heb sterk het idee dat de prijs-kwaliteit ook in deze kwaliteitsklasse voor Bourgondische begrippen prima is.

Ook de Haute Côte de Nuits Blanc en Côte de Nuits-Villages Blanc (best zeldzaam in dit deel van de Bourgogne) zijn erg mooi. Verrukkelijk extractrijke, pittig-opwekkende en mineralige chardonnay’s. Alle genoemde wijnen van Maison Ambroise zijn van 2014.

Ook heel fijn, zeker gezien de prijs-kwaliteit: Domaine La Cabotte in Mondragon aan de Rhône. Biodynamisch, sinds 2009 vertegenwoordigd door Vinoblesse. Uitstekend in alle kleuren: uiterst royaal en rijk wit, lekker droge kruidigfruitige rosé en charmant, zacht en floraal-kruidig rood voor nog geen tientje.

Nog een paar losse flodders:

Marco Carpineti in Cori, Lazio. Cori Bianco Capolemole 2014 (++).
. Domaine Marc Tempé in Zellenberg, Elzas. Gewürztraminer Grand Cru Fürstentum 2010 (+++).
. Gabriele Buondonno, Chianti. Toscane Bianco IGT alla Marta 2014, verrassende orange wine van trebbiano (++) en Chianti Classico Riserva 2012 (+++).
. Domaine Henri Germain, Meursault. Bourgogne Blanc Germain 2013 (++) en Bourgogne Rouge  2014 (+++).

Vinoblesse importeert uitsluitend wijn uit ‘klassiek Europa’. Met sommige leveranciers werkt het bedrijf al meer dan 25 jaar samen. Het assortiment bestaat uit zo’n 150 kleinschalig en zo natuurlijk mogelijk geproduceerde wijnen – de meeste biologisch of biodynamisch gecertificeerd.