Legendarische Jura-wijn van Jean Macle

jean en Laurent Macle
Vader en zoon Jean en Laurent Macle

Nieuw in het assortiment van wijnimporteur De Geluksdruif in Warmond: Domaine Jean Macle in Château-Chalon in de Jura.

Domaine Jean Macle is een grote naam in de Jura, vooral dankzij de Vin Jaune, een sherryachtige wijn van de savagnin-druif die hier in het piepkleine dorp/wijngebied Château-Chalon (hooguit 50 ha) een legendarische status heeft.

Onder de naam Côtes du Jura maakt Macle tevens wijn van de druif chardonnay in de voor de Jura traditionele oxidatieve stijl. In navolging van een andere beroemde naam in de Jura, Jean-François Ganevat, maakt zoon Laurent Macle (zevende generatie) evenwel ook – als ik het goed begrijp geheel tegen de zin van zijn vader in – op kleine schaal mooie niet-oxidatieve, Bourgogne-stijl chardonnay.

De bijzondere wijnen van de Jura nemen vanaf het begin een belangrijke plaats in in het assortiment van De Geluksdruif in Warmond. Andere topproducenten uit de Jura bij De Geluksdruif zijn onder meer Stéphane Tissot, Domaine Labet en Jacques Puffeney.

De wijnen van Macle zijn schaars. Eigenaar Olivier Schutte van De Geluksdruif is er dan ook erg blij mee. “Het heeft even geduurd voordat we het voor elkaar hebben gekregen om een kleine allocatie te bemachtigen. We zijn trots dat we nu eindelijk de wijnen van Macle op de Nederlandse markt kunnen aanbieden!”