Generatie Y houdt van wijn, maar niet alleen van wijn

De zogenoemde millennials (circa 18 tot 35 jaar) hebben belangstelling voor wijn, maar niet voor wijn alleen. Hun consumptiegedrag is minder voorspelbaar dan die van eerdere generaties.

Dit is een van de conclusies van een marktonderzoek dat het IWSR (International Wine & Spirits Research) uitvoerde in opdracht van de internationale wijnbeurs Vinexpo.

De markt voor wijn in de Verenigde Staten stagneert en de onderzoekers wijten dit onder andere aan het wispelturige koopgedrag van jongvolwassenen.

Generatie Y, zoals millennials ook wel worden genoemd, hebben belangstelling voor wijn, maar ze zijn net zo makkelijk te interesseren voor speciaalbieren, small batch whisky, cocktails of ambachtelijke cider.

Je kunt Amerikaanse consumenten niet een-op-een vergelijken met de Nederlandse, maar ik denk dat deze observatie net zo goed voor ons land opgaat. De consument is minder loyaal aan productgroepen of merken dan voorheen. Niet alleen jonge mensen, heb ik het idee. Mensen in alle leeftijdsgroepen staan meer dan vroeger open voor andere keuzes, interesses en ervaringen.

Tegelijkertijd gaan de baby boomers (leeftijd 48-65 jaar), die tot voor kort de grote groep consumenten was die de groei van de wijnconsumptie aanjoeg, met pensioen.

Voor de langere termijn is het bovendien de vraag of de millennials van nu op latere leeftijd net zo kapitaalkrachtig zullen zijn als de baby boomers en generatie X (36-47 jaar) nu.

Tel uit je winst, of verlies.

Overigens signaleren de onderzoekers in de Verenigde Staten ook een voortzetting van de trend ‘minder maar beter’. De verwachting is dat de consumptie van duurdere wijnen – wijn boven de 10 dollar – de komende jaren zal blijven toenemen.

Nog enkele cijfers uit het rapport

. Wijnconsumptie in Italië daalt hard: tussen 2010 en 2014 met 8%. Naar verwachting met nog eens 7% tot 2019.

. Duitsers drinken tegen die tijd waarschijnlijk meer wijn dan Italianen. De wijnconsumptie daalt ook in Duitsland, maar minder snel.

. Mousserende wijn groeit sterk. In 2019 zal die wereldwijd met 7,4% zijn gestegen tot 2,7 miljard flessen. Grootste aanjager van deze handel: prosecco.

. Mensen zien prosecco als minder serieus, maar niet als een goedkoop alternatief voor champagne. Prosecco is een doordeweekse luxe geworden.