Mastrojanni en Istine nieuw bij Sprezzatura/Verkerk

Angela Fronti van Istine

Het is zelden of nooit goedkoop wat Sprezzatura Enoteca Italiana / Verkerk Wijnimport te bieden heeft. Maar het is dan ook allemaal goede en authentieke (terroir)wijn.

Het assortiment is uitgebreid met twee wijnhuizen uit Toscane. Toegevoegd zijn het beroemde huis Mastrojanni (brunello) en het relatief nieuwe wijnbedrijf Istine (chianti).

Mastrojanni behoort tot de oudere topdomeinen in Montalcino die met hun brunello’s de regio op de kaart hebben gezet. Mastrojanni bezit 25 hectare in Castelnuove del Abate.

Mastrojanni laat zijn wijn op traditionele wijze rijpen op grote houten foeders en gebruikt betonnen open kuipen voor de fermentatie.

Inmiddels is Illy (van de koffie) eigenaar van het bedrijf, maar volgens Sprezzatura bemoeien zij zich niet met de filosofie van Andrea Marchetti, die het bedrijf sinds 1992 leidt, met zelfstandig oenoloog Maurizio Castelli als adviseur.

De familie van Angela Fronti van Istine houdt zich al tientallen jaren bezig met het aanleggen van wijngaarden voor anderen. Angela is de eerste die een jaar of 10 geleden besloot zélf wijn te gaan maken.

De eerste wijn van Istine werd gemaakt van druiven uit 2009. De wijngaarden liggen in Radda en Gaiole. Bij elkaar 34 hectare, maar een groot deel van het (nog te jonge) fruit is nog niet geschikt voor Chianti Classico. Istine produceert daardoor nu nog maar 20.000 flessen wijn per jaar, maar Angela Fronti verwerft daarmee wel al meteen veel waardering.

Eigenaar van Sprezzatura/Verkerk Mattijs Koornneef: “Ze heeft een no-nonsense filosofie waarbij de kwaliteit van het fruit voorop staat en er in de kelder met weinig interventie gewerkt wordt. Vaak zie je de persoonlijkheid van de wijnmaker terug in de wijnen. Zo ook bij de wijnen van Angela. Ze is jong, energiek, intelligent en vol van haar eigen terroir in Radda.”