Sijnn: nieuw Zuid-Afrikaans wijnhuis bij Smaragd Wijnen

Bijna aan de monding van de Breede Rivier begon David Trafford van Trafford Wines Stellenbosch in 2003 met een nieuw wijnbedrijf: Sijnn. Smaragd Wijnen in Werkhoven (Utrecht) heeft de wijnen sinds kort in het assortiment.

Bij het district Swellendam nadert de 300 kilometer lange rivier zijn eindbestemming. Wijngaarden zijn hier zeldzaam in vergelijking met de stroomopwaarts gelegen wijnregio’s Breedekloof, Robertson en Worcester. Vijftien kilometer zuidoostelijk van Sijnn (spreek uit: seen) eindigt de Breërivier bij Cape Infanta in de Zuidelijke Oceaan.

“David Trafford ontdekte tijdens een wandeltrip in het natuurgebied Malgas een prachtig stuk land langs de Breede Rivier”, schrijft Martijn Verkerk van Samaragd Wijnen in zijn nieuwsbrief. “Zeer fraaie stukken glooiend landschap met puddingstone rocks en wat bokkyveld shale (leisteen). Verder is er op wijngebied niet veel te beleven. L’Agulhas ligt op zo’n 70 km westelijke en Robertson 120 km ten noorden. Dit is het echte pionierswerk!”

Het is een extreem droog gebied met maximaal 350 mm regen per jaar en warme, droge zomers met pieken ver boven de 30 graden. Martijn: “Het unieke is dan ook de koele wind die dagelijkse vanaf de oceaan over de Hoop Nature Reserve richting de wijngaarden trekt om voor verkoeling te zorgen.”

Door de arme en stenige bodems liggen de rendementen laag, rond de 20 hectoliter per hectare. “Irrigeren is een optie in droge periodes, maar David is er zelf geen fan van”, aldus Martijn. “Spuiten van middelen wordt beperkt. David en Charla willen graag richting bio-dynamische preparaten gaan, enkel is het in een afgelegen farm als Sijnn onmogelijk om alles op locatie te organiseren. Sijnn is trouwens de naam die de lokale Khoisan-stam gaf aan de Breede River.”

David Trafford plantte in de wijngaarden van Sijnn syrah, de portdruiven touriga nacional en trincadeira, plus mourvèdre, tempranillo en cabernet sauvignon. Voor witte wijn staat er chenin, viognier en roussanne.

Martijn: “In de toekomst komt er misschien nog petit manseng, assyrtiko, vermentino en grenache bij. Het zijn stoere en unieke wijnen, een fijne aanwinst voor mijn Zuid-Afrikaanse portfolio!”