Sinds kort drinken we meer witte dan rode wijn

Een aardige bijkomstigheid van de samenwerking van Wine Professional (Amsterdam) en Vinexpo (Bordeaux) sinds 2015 is dat de presentatie van de resultaten van het marktonderzoek van de International Wine & Spirits Research (IWSR) vorig jaar voor de verandering eens zijn wereldprimeur beleefde in Amsterdam. Voorheen gebeurde dit in Londen.

Het rapport bevat verrassende consumptie- en handelscijfers over wijn (en spirits) in de wereld.

• NB: Dit zijn cijfers uit 2015. Lees hier over het Vinexpo/IWSR-rapport van 2019

Zo was 2013 een onvoorzien dieptepunt voor de wijnhandel. Met name in China stagneerde de consumptiegroei plotseling. Na een periode van explosieve groei in de buurt van de 25% per jaar kwam die in 2013 als gevolg van maatregelen van de Chinese overheid om corruptie tegen te gaan subiet tot stilstand. IWSR verwacht dat de groei in China beperkt zal blijven tot hooguit 25% in de periode 2014-2018.

Tussen 2009 en 2013 nam de wereldwijde consumptie van wijn toe met 2,7% tot 2.648 miljard cases (kisten van 9 liter), omgerekend 31,7 miljard flessen. Naar verwachting stijgt de consumptie tussen 2014 en 2018 met 3,5%, ongeveer 1 procentpunt.

Mousserende wijn groeit het hardst. In 2013 was het aandeel gedronken bubbels 8% van de wijnmarkt; IWSR verwacht dat dit in 2018 8,9% zal zijn.

Cava steeg in 2013 met liefst 100.000 cases, vooral door afname in België, Nigeria en Frankrijk. Prosecco verdubbelde zijn export dankzij enorme groei in de UK, gevolgd door de US.

Nederland

In Nederland steeg de consumptie tussen 2009 en 2013 met slechts 1,6% tot 40 miljoen kisten van 9 liter, dat wil zeggen 480 miljoen flessen. De onderzoekers schrijven de beperkte groei toe aan de accijnsverhogingen in 2012 en 2013.

Ook in ons land groeit mousserende wijn sneller dan stille wijn; tussen 2009 en 2013 met 19%, vooral dankzij de dorst naar prosecco. Volgens IWSR komen de bubbels echter tot rust; de onderzoekers voorspellen dat de groei tussen 2014 en 2018 beperkt zal blijven tot 4%.

Zoals al vele jaren wordt Franse wijn in ons land het meest gedronken (een op de drie flessen), maar zoals bekend verliest Frankrijk gestaag terrein ten gunste van de nieuwe wereld. Ook Italië levert in. Tussen 2009 en 2013 profiteerden hiervan vooral Chili (+49%), Zuid-Afrika (+33%) en Noord-Amerika (+35%).

De groei van Amerikaanse wijn komt vooral op rekening van de succesvolle, trendy merkwijnen van de bekende Californische producent Gallo, waaronder Barefoot en Gallo Moscato.

Opvallend detail: we dronken in 2014 voor het eerst meer witte dan rode wijn. De onderzoekers voorzien dat we in de komende jaren minder rosé gaan drinken en in plaats daarvan meer witte wijn.

Overigens vertelde de nieuwe Vinexpo-directeur Guillaume Deglise dat de consumptie in Nederland moeilijk is te meten omdat wij wegens de prijsverschillen veel wijn kopen in Duitsland en België (wat dan de Duitse en Belgische consumptiecijfers weer vertroebelt) en omdat we tevens nogal actief zijn in de wereld van inkoop en doorverkoop.

Opvallend:

. We zijn veel belangrijker voor de wijnhandel dan we beseffen. Nederland is de grootste wijnimporteur na Duitsland, de UK, de VS en China/Hong Kong.

. De consumptie van rosé is stabiel gebleven op een aandeel van 9% van de markt, met name dankzij de aanhoudende voorkeur in Frankrijk, UK en de VS.

. Vinexpo heeft sinds vorig jaar een snelle rechtstreekse tramlijn van downtown Bordeaux naar het expoterrein.

. Het begrip ‘premiumisation’ is weer helemaal terug. In de startende markten (o.a. in Azië en Afrika) zoekt de nieuwe middenklasse met luxe dranken naar status, terwijl die in de gevestigde markten (het Westen) zichzelf verwent met premium dranken en nicheproducten zoals bio(dynamische) wijn.