Zeldzame wijn uit Portugal

Een nieuw wijnhuis introduceren en dan meteen zeldzaam oude wijn uit 1969 en 1931 op de Nederlandse markt aanbieden. Dat maak je niet vaak mee.

The Wine Cult Co. in Alkmaar doet dit met hun nieuwe aanwinst Adega Viúva Gomes in Colares.

Deze wijnen zijn in 2000 herkurkt. “Ze zijn met niets te vergelijken!”, zegt The Wine Cult. “De kleur is nog steeds jeugdig, de structuur en zuren zijn nog steeds goed aanwezig en het fruit is schoon en puur.”

Colares (Collares is de oude spelling) is een kleine wijnregio 45 kilometer ten noorden van Lissabon. Het is een van de oudste wijngebieden van Portugal, waarvan nu helaas niet veel meer over is.

The Wine Cult legt uit hoe dat komt: “Deze streek behoort tot de chicste kuststreken van Portugal, waar bewoners uit Lissabon graag genieten van rust en vakantie. Hierdoor hebben ontwikkelaars in de loop der jaren grond opgekocht om er villa’s en resorts te bouwen. Van de ruim 1.000 hectare wijngaard die er ooit was, is nu nog geen 20 hectare over.”

Adega Viúva Gomes is opgericht in 1808 en maakt op zeer traditionele wijze wijnen.

De wijn uit 1931 is inmiddels uitverkocht. De importeur heeft wel enkele andere Colares-wijnen op de website staan. Het gaat om rode wijnen van de druif ramisco.