Importeursprofiel: Duurzame wijn

Chris Alblas is eigenaar van Duurzamewijn.shop, een importbedrijf (in Arnhem) en webshop met biologische en biodynamische wijn uit Europese wijnstreken.

‘Ik ben erg blij met de ontwikkelingen dat meer producenten kiezen voor een biologische aanpak.’

Daarbij geeft hij wijncursussen, is verbonden aan de Wijnacademie, keurt wijnen op diverse internationale wijnconcoursen, is gastdocent aan de Cas Spijkers Academie, wijnadviseur en wijnschrijver. Kortom, een wijnprofessional op alle fronten.

10 vragen aan Chris Alblas

1. Hoe is jouw wijncarrière begonnen? 

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw bezocht ik met een vriend van mij al met enige regelmaat wijnproeverijen. Daarna volgde ik diverse cursussen en belandde op de Wijnacademie. Mensen in je omgeving horen dat je iets van wijn weet en vinden dat leuk. Dan organiseer je wijnproeverijen en dat krijgt dan een vervolg. Sinds 2004 ben ik docent aan de Wijnacademie voor de Elzas en de Loire en zit tevens in de redactiecommissie voor de studieboeken van de Wijnacademie.

2. Wat is er zo mooi aan wijn?

Wijn is een fascinerend product. Elk jaar is anders en ook binnen eenzelfde regio zijn er verschillen. Die verscheidenheid boeit mij.

3. Hoe is is het begonnen?

Ongeveer 15 jaar geleden kwam in gesprek met door hart en ziel gedreven wijnproducenten zoals Weingut Brüder Dr Becker in Duitsland en Marcel Deiss in de Elzas, die biodynamisch werken. Hun wijnen waren toen al van grote klasse. De passie van deze wijnmakers boeit me. Goede biologische wijn was destijds geen gemeengoed. De kwaliteit van de meeste biologische wijnen is nu van goed niveau. Mijn passie voor dit wijnsegment heeft me er een paar jaar geleden toe gebracht om een webshop met een selectie biowijnen te starten.

4. Heb je een voorkeur voor bepaalde wijnlanden?

Ik ben eerder op zoek naar bepaalde wijnstijlen dan wijnlanden. Mijn voorkeur gaat uit naar de traditionele Europese wijngebieden, maar het moet ook betaalbaar zijn. Mijn assortiment begint met wijnen vanaf € 5,95 en loopt door tot rond de € 30,-. Ik sluit niet uit dat er wijnen uit Zuid-Afrika aan het assortiment worden toegevoegd, maar zover ben ik nu nog niet. In Europa is nog veel te ontdekken.

5. Beperk je jezelf niet door te kiezen voor biologisch?

Het is voor mij een uitdaging biologische wijnen te vinden die goed zijn gemaakt en lekker zijn. Dat ‘lekker zijn’ is natuurlijk wel voor een gedeelte subjectief. Ik ben erg blij met de ontwikkelingen dat meer producenten kiezen voor een biologische aanpak. Biowijn is niet alleen beter voor jezelf, maar voor het milieu. Ons ecosysteem is gebaat bij biologisch werkende producenten.

6. Hoe vind je de wijnhuizen?

Ik ga in ieder geval elk jaar naar de biologische wijnbeurs in Montpellier. Daarnaast kijk ik ook op andere wijnbeurzen, zoals ProWein en Vinexpo, naar het assortiment bio. Meestal kies ik elk jaar een streek die ik nog graag in mijn assortiment zou willen en ga dan alles proeven wat er op een beurs te vinden is. Ik laat me niet leiden door recensies in tijdschriften of wijnboeken. Je moet zelf gaan proeven en ontdekken. Na de beurs vraag ik proefflessen op, die ik samen met een aantal ervaren proevers opnieuw beoordeel.

7. Is wijn een ‘moeilijk’ product?

Ik denk dat er soms te moeilijk of ingewikkeld over wijn wordt gedaan, terwijl dat absoluut niet nodig is. Met een beetje basiskennis kun je wijn al begrijpen, maar hoe meer je weet, hoe boeiender de wijnwereld wordt. Maar dat geldt niet alleen voor wijn. Je kunt op tv naar paardensport kijken als leek en dan zie je mooie paarden springen, maar als je meer weet van deze sport, dan kijk je absoluut anders.

8. Wat zijn de kenmerken van wijn waar jij zelf blij van wordt?

Wijnen die mij blij maken, zijn wijnen die op het juiste moment geschonken worden. Dat kan ‘mijn’ lichte, frisdroge Vermador zijn van €5,95 of de subtiele, meer complexe Clos Paradis uit Sancerre van €14,95. Elk moment zijn eigen wijn. Het heeft voor mij met stemming te maken. Het ene moment verlang je naar fris, het andere naar meer complex. Ook de wijn-spijscombinatie kan leidend zijn.

9. De methodes voor biodynamische wijn zijn best mysterieus. Geloof jij daar echt in?

Dit is een heerlijk onderwerp om over te discussiëren. Biodynamie is ten dele omgeven door mystiek en daar heb ik geen enkele moeite mee. Is het niet opvallend dat het toch vaak de biodynamische producenten zijn die de mooiste wijnen in een gebied produceren? Biodynamische wijnen hebben naar mijn idee meer vitaliteit en drukken meer het terroir uit.

10. Wat is het verschil tussen een doorsnee-wijn en een echt bijzondere wijn?

Een doorsnee-wijn is prima, maar je hebt er geen ‘wauwgevoel’ bij. Bij een écht bijzondere wijn kan alleen de kleur je al fascineren. Vervolgens de geur die uitwaaiert en de smaak die breed is. Het gaat om het ontdekken van geur en smaak, de complexiteit. Al die smaakfacetten, heerlijk!