Champagne ‘als een cadeautje dat je uitpakt’

Schermafbeelding 2015-11-18 om 15.09.17
Hinke de Jong van Brouzje

Corbon Grand Cru Brut d’Autrefois. Dat was de meest bijzondere wijn gisteren tijdens een kleine proeverij met wijnmaakster Agnès Corbon. Deze vond plaats bij champagne-importeur Brouzje (sinds 20110 in Amsterdam.

Bijzonder omdat deze champagne wordt gemaakt van wijn uit een groot vat, dat al dertig jaar lang elk jaar wordt bijgevuld. Telkens wordt de helft gebruikt voor de Brut d’Autrefois, waarna het vat weer wordt aangevuld met wijn van de nieuwste oogst. Dit is een soort solera-systeem, dat we kennen van sherry.

De naam zegt het al (d’autrefois betekent ‘van vroeger’): het is een traditionele manier van wijn bewaren en wijn maken, die grotendeels is verdwenen. In de Roussillon doen ze het nog steeds vaak voor de versterkte wijn Rivesaltes. In de Champagne passen nog maar enkele zelfstandige wijnboeren dit systeem toe. Domaine Corbon is er daar een van.

De Corbon Grand Cru Brut d’Autrefois die is gebotteld in 2006 bevat 50% wijn uit 2004, 25% uit 2003, 12,5% uit 2002, 6,25% uit 2001, enzovoort, tot minieme hoeveelheden uit de oogstjaren die teruggaan tot ergens in de jaren 80, toen de vader van Agnès Corbon (Claude Corton) dit vat voor de eerste keer vulde.

Traditioneel is ook de kurk niet met de gebruikelijke muselet van ijzerdraad, maar net als vroeger met een touwtje op zijn plaats wordt gehouden.

De Brut d’Autrefois bevat 80% chardonnay en 20% pinot noir en heeft een dosage van 8 g/l. De wijn rustte 7 jaar op de gistresten (sur lattes).

“Je proeft de complexiteit van al die oogstjaren”, zegt Agnès. “De wijn verandert in het glas. Je kunt hem gerust decanteren voor wat extra zuurstof.” Ze voegt de daad bij het woord en giet de wijn in een ander glas en weer terug.

“Dat gaat ten koste van de mousse”, vult Hinke de Jong aan. “Maar de bubbels zijn maar één onderdeel van champagne. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de wijn zelf en die proef je beter met minder koolzuur. Een champagne als deze, die zich gaandeweg steeds meer prijsgeeft, is als een cadeautje dat je uitpakt.”

Het familiebedrijf Corbon is al vier generaties lang actief in Avize, één van de 17 Grand Cru-dorpen in dit dorp in de Côte des Blancs. Alle champagnes worden gemaakt met druiven uit de eigen wijngaarden.

Corbon werkt redelijk traditioneel en behoorlijk basic, met zo min mogelijk interventie, zelfs geen temperatuurcontrole bij de vergisting. Dit betekent onder meer dat elk wijnjaar zijn eigen karakter heeft, één van de kenmerken waarmee de kleine, onafhankelijke champagnehuizen zich onderscheiden van de grote bedrijven.