Paris à vins – de leukste wijnadresjes in Parijs

parijse-wijnbars

Een nieuwe lichting wijnbars verovert het Parijse uitgaansleven. Ze noemen zich bar à vins of cave à manger en er zijn talloze varianten. En léuk dat ze zijn! Heel voorzichtig zien we deze mengvormen van horeca en retail ook in Nederland op het toneel verschijnen.

We zitten in cave à manger Le Rouge et le Verre. Flessen wijn vullen alle wanden. Op de krakende vloer wijnkisten en geopende wijndozen. Een handjevol tweepersoons tafeltjes doet zijn best niet in de weg te staan. Achterin vult een lange houten tafel een smalle ruimte waarin ooit een houtgestookte bakkersoven stond.

Geen design te bespeuren. Le Rouge et Le Verre is een tot wijnbar gepromoveerde wijnwinkel, niets meer en niets minder. Huiselijk en knus met een dagelijks wisselend plattelandsmenu en een wijnkaart met alle vierhonderd wijnen van de winkel erop. Wat te kiezen bij kip met bloedworst? Ik laat me verrassen. Daar komt Nathalie al aan met rode bourgogne. “Dit is lekker bij wat u heeft besteld.”

Kenmerkend voor het nieuwe type Parijse wijnbar is dat bezoekers zowel wijn kunnen kopen voor thuis (of hotel) als deze ter plaatse laten uitschenken, per fles of per glas. Maar het is vooral de persoonlijke betrokkenheid van de uitbater die het bijzonder maakt. De wijn is immers naar eigen smaak en inzicht rechtstreeks ingekocht bij kleine, ambachtelijke producenten. Veel zaken focussen zich op biologische en biodynamische wijn en zogenoemde natuurwijn (wijn met zo min mogelijk correcties en toevoegingen zoals sulfiet).

Ook het gastronomische aanbod profiteert van de liefde voor het product, want als de wijn zo speciaal is, dan snij je daar geen ordinaire fabrieksworst of doorsnee-supermarktkaas bij aan. De wijn komt op tafel voor een bescheiden opslag op de winkelprijs. Het zogenoemde kurkgeld voor een fles is vaak maar vijf of zeven euro. Sommige zaken rekenen zelfs niets extra.

Eten en drinken verplicht

In ons land is deze mengvorm van horeca en retail niet toegestaan. Een horecazaak mag in Nederland geen drank verkopen voor thuisgebruik en een slijterij mag geen eten serveren. De Fransen hebben precies het tegenovergestelde in de wet vastgelegd, ontdekte ik tot mijn verrassing. In Frankrijk is de combinatie van eten en drinken namelijk min of meer verplicht. Het is Franse ondernemers niet zomaar toegestaan wijn te schenken zonder er eten bij te serveren. Voor een bar zonder menukaart is een speciale licentie nodig.

Le Rouge et le Verre1

We missen wel wat, want die nieuwe Parijse wijnadresjes zijn hartstikke leuk. Er zijn grofweg twee categorieën te onderscheiden: de bar à vins en de cave à manger. Bij de eerste staat de horecafunctie op de voorgrond, bij de tweede – zoals bij Le Rouge et le Verre – is de winkel dominant. Zelfs een keten als Lavinia – de grootste wijnwinkel van Europa – heeft een lunchroom.

Gelegenheden waar de winkelfunctie zo goed als onzichtbaar is, zijn beter getypeerd als bistrot à vins of gewoon als een restaurant waar toevallig alle wijnen op de wijnkaart ook voor thuisgebruik te koop zijn. Weer andere zaken lijken het meest op een bruin eetcafé met een wijnselectie die daarbij bijna uit de toon valt, zoals Le Barav in de volkse wijk Le Marais, die in het pand direct naast het café een wijnwinkel heeft met onder andere een mooie selectie bourgognes die bij de eenvoudige dagschotels in het café worden uitgeschonken.

Casual op sterniveau

Of neem Septime. Bar à vins klinkt te gewoontjes voor dit pareltje. De ambiance is met ruw houten tafels en een caféachtige rumoerigheid casual te noemen, maar de keuken is van sterniveau en er scharrelt minstens acht man bekwaam personeel in de kleine zaak rond.

Alle tweehonderd natuurwijnen op de kaart van Septime zijn te koop in de wijn- en delicatessenwinkel Septime La Cave om de hoek. Daar maakt u trouwens meer kans om van de sfeer en reputatie te proeven met een glas wijn en een lekkere snack, want Septime – en ook de aangrenzende oesterbar Clamato van dezelfde eigenaar – scoort hoog op internationale gastronomische lijstjes en is dan ook dagelijks volgeboekt.

Een originele variant is de loungeachtige wijnbar Inaro. De kaart is bescheiden; het verrassende zit hem in de presentatie. Inaro biedt een soort surprisemenu’s in vier verschillende prijsklassen. Bezoekers kiezen voor vlees, vis of kaas en vervolgens voor een bepaalde hoeveelheid, bijvoorbeeld voor ‘ik kom alleen even gedag zeggen’ (zes euro), ‘beloofd, ik blijf minstens een uur’ (tientje) of ‘oké, wij delen alles met elkaar’ (€ 27). De wijnkaart is al net zo creatief. Bij elke bestelling gaan drie wijnsuggesties: goed, beter en super.

Het voornamelijk jonge publiek laat zich graag een bodempje inschenken, om daarna te kiezen voor een glas, een karaf of een fles – of voor een proefbodempje van een andere wijn. De menukeuze en wijnselectie mogen beperkt zijn, het aanbod van Inaro is flexibel en past bij elk budget.

Zo herbergt de Parijse binnenstad vele tientallen wijnadressen in alle maten en soorten en voor elke portemonnee. Laat ik afsluiten met de gerenommeerde wijnhandel Taillevent, niet ver van de Arc de Triomphe. De onberispelijke wijnwinkel Les Caves de Taillevent heeft een uitgelezen selectie van de beste wijnhuizen uit alle beroemde wijnstreken van Frankrijk. Er staan flessen van € 30.000 per stuk te pronken (echt waar), maar er zijn ook al mooie klassieke wijnen verkrijgbaar vanaf zeven euro om thuis van na te genieten. De hemel voor hardcore wijnliefhebbers is brasserie Le 110 de Taillevent aan de overkant, die voor uiterst redelijke prijzen 110 wijnen per glas schenkt. Een van de beste Parijse locaties voor een even betaalbare als onvergetelijke wijn-spijsbeleving.

Parijse wijnadresjes

Enkele van de leukste en beste wijnbars in het centrum van Parijs, plus een paar andere niet te missen smakelijke adresjes voor een weekend Parijs heb ik bij elkaar gezet op deze Google-kaart:

Rechtstreekse: https://www.google.com/maps/d/embed?mid=zoIG0AvOtx7Q.kMNQ8xcVpZv0

Toptien wijnbars

Hier de tien leukste adressen die ik eind vorig jaar bezocht. In alfabetische volgorde.

Le Barav
Eetcaféachtige bar à vins met ‘s zomers een terras op de stoep. De aanpalende wijnwinkel op nr. 10 is de wijnleverancier met onder andere veel mooie bourgognes die voor maar vijf euro kurkgeld in het café voor u worden opengetrokken. ‘s Avonds staan voornamelijk verrassende en royale charcuterie- en kaasplateaus op tafel. Voor de drukbezochte lunch (wees er op tijd bij) staan eenvoudige en goedkope (circa tien euro), maar smakelijke menu’s op de kaart. Gevestigd in een gezellige volkse buurt met een kleine, leuke, deels ethnische foodmarkt om de hoek (zie ook BiBoViNo).
Adres: 6 Rue Charles-François Dupuis, 75003 Paris, www.lebarav.fr

BiBoViNo
Winkeltje grenzend aan de knusse Le marché des Enfants-Rouges in de gezellig volkse wijk Marais. Verkoopt uitsluitend wijnen in bag-in-box van drie liter oftewel vier flessen. Maar dan wel gevuld met goede wijn rond de 25-40 euro per box van gerenommeerde ambachtelijke producenten. Deze succesformule heeft diverse vestigingen in Frankrijk en daarbuiten, waarvan drie in Parijs en binnenkort een in New York. Uiteraard kun je proeven voordat je tot aanschaf overgaat. En ook hier is die ene tafel bij het raam bedoeld om aan te schuiven voor een hapje, maar als je grote trek hebt, zijn de kleine eethoekjes op de markt ook onweerstaanbaar.
Adres: 35 Rue Charlot, 75003 Paris, www.bibovino.fr

Les Caves de Reuilly
Wijnwinkel met zeer bescheiden eetgelegenheid met huisgemaakte charcuterie, boerenkaas en wat tapas, en ‘s zomers een geïmproviseerd terras voor de deur. Mooie, originele selectie biologische en biodynamische (natuur)wijnen. Specialiteit: Corsica. En ook niet onbelangrijk: dit is een van de wijnadresjes in Parijs die géén krukgeld rekent.
Adres: 11 Boulevard de Reuilly, 75012 Paris, www.lescavesdereuilly.fr

Floquifil
Bijna kneuterig knusse zaak vol brocante, snuisterijen, antieke meubels, schilderijtjes, historische lampen en gevulde wijnrekken. Prettig rommelig, gemoedelijk nostalgisch, bohemien sfeertje. Eigenaar Philippe Pouriel ambieerde de ambiance van vroeger bij zijn oma thuis. Dat is goed gelukt. Hij noemt zijn nering een kruising tussen een cave à vins en een table d’hôtes, oftewel een wijnwinkel waar je kunt eten of een huiskamerrestaurant waar je kunt wijnwinkelen. Er staan zeer betaalbare dagschotels op de kaart. Udate 2017: vermoedelijk bestaat deze zaak niet meer.
Adres: 17 Rue de Montyon, 75009 Paris, Facebook Floquifil

Inaro
Kleine, loungeachtige wijnbar die een bescheiden menu- en wijnkaart koppelt aan een originele, klantvriendelijke presentatie. Bij elk gerecht (in vier prijsklassen/portiegroottes) gaan drie wijnsuggesties: goed, beter en super. Het voornamelijk jonge publiek laat zich graag verrassen. Je krijgt een bodempje wijn ingeschonken. Bevalt hij niet, dan proef je een andere. Daarna volgt de keuze voor glas, karaf of fles. Kortom: voor elke smaak en budget wat wils.
Adres: 38 Rue René Boulanger, 75010 Paris, www.inaro.fr

Ô Chateau
Begonnen als ‘wijnschool’, omstreeks 2000 uitgebreid met een caféachtig ingerichte bar à vins, geopend van 16 uur tot middernacht. Wekelijks wisselend menu en ook elke week weer andere, meest Franse wijnen op de kaart, waarvan er veertig per glas worden geschonken. Je kunt ook ‘flights’ bestellen; miniproeverijtjes met twee of drie halve glaasjes wijn. De wijnkaart en de keuken zijn op pijl, maar de wijnprijzen zijn eveneens op niveau. Bekijk voor de aardigheid even op de website naar de pagina waar het personeel wordt voorgesteld.
Adres: 68 Rue Jean-Jacques Rousseau, 75001 Paris, www.o-chateau.com.

Le Rouge et le Verre
Gezellig rommelige kruising tussen een wijnwinkel en een ongecompliceerd eettentje. Goed adres om ongedwongen en relaxed te lunchen tussen de wijnflessen en de wijndozen met ambachtelijke gerechten uit de volkskeuken en keuze uit een smaakvolle selectie wijn van kleinschalige, onafhankelijke wijnmakers. Er is ook een filiaal op adres 8 Rue de Maubeuge. Leuk en lekker!
Adres: 33 Rue Brunel, 75017 Paris, @lerougeetleverre

Septime
Wijnrestaurant met casual sfeer en uitstraling, maar met een keuken op sterniveau. Plus keuze uit zo’n 200 (!) wijnen van gerenommeerde natuurwijnmakers. Verantwoordelijk chef Bertrand Grébaut is een lokale beroemdheid. Omdat de prijzen niettemin alleszins redelijk zijn is reserveren noodzakelijk. Ernaast zit de al even hoog scorende oesterbar Clamato van dezelfde eigenaar. Reserveren (lunch en diner) is hier niet mogelijk. Om de hoek is de wijn- en delicatessenwinkel Septime La Cave te vinden (3 Rue Basfroi) waar je ook wat kunt drinken en eten, al komt daar geen gasfornuis aan te pas.
Adres: 80 Rue de Charonne, 75011 Paris, www.septime-charonne.fr

Taillevent
Les 110 de Taillevent is een brasserie die sinds 2012 110 topwijnen per glas schenkt van de beroemde wijnwinkel aan de overkant: Les Caves de Taillevent. Een mooie locatie voor een redelijk betaalbare wijn-spijsbeleving op niveau. Op adres 15 Rue Lamennais, een paar straten zuidelijker, zit het chique (twee sterren-) Restaurant Le Taillevent. Les Caves de Taillevent is een gerenommeerde en indrukwekkende wijnwinkel met een uitgelezen selectie van de beste wijnhuizen uit alle beroemde wijnstreken van Frankrijk. Hier kan een rechtgeaarde wijnliefhebber niet met lege handen vertrekken. Van € 7 tot € 30.000 per fles. Ook wijn onder eigen label in samenwerking met topwijnhuizen (Taillevent Collection).
Adressen: 195 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris; 228 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris; 15 Rue Lamennais, 75008 Paris, www.taillevent.com